Wist je dat er een grote uitbreiding nodig is van het glasvezelnetwerk om 5G mogelijk te maken in Nederland? En dat de EU aan alle overheidsinstanties verplicht heeft om de publieke infrastructuur ter beschikking te stellen? Om 5G goed te laten werken moeten er namelijk overal, om de 250 meter, 5G antennes geplaatst worden. Dus op lantaarnpalen, verkeerspalen, stoplichten en andere plekken zal je binnenkort de 5G antennes zien staan. Het is een enorme infrastructurele klus waar we graag onze kennis en expertise over kabelinfrastructuren en ontwerpen voor inzetten.

Maar wat gaat 5G voor onze economie betekenen? Dit zijn 5 inspirerende voorbeelden:

Voorbeeld 1: 5G is noodzakelijk voor zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s moeten veilig en betrouwbaar zijn, daarom zitten ze vol met intelligente sensoren. Om een volledig geautomatiseerd wegennet te bereiken zullen alle voertuigen in de toekomst verbonden zijn via het internet. Dreigt er een storing dan zal het zelfrijdende voertuig de afslag naar de dichtstbijzijnde garage tonen of er wellicht zelf naar toe rijden. Al die data van miljoenen auto’s kan alleen maar door middel van 5G verwerkt worden.

Voorbeeld 2: Slimme dorpen en steden

In Amsterdam worden nu al, door middel van sensoren en camera’s, alle vaarbewegingen op de grachten gemonitord. Dat gebeurt om zo veel mogelijk te voorkomen dat sloepen en rondvaartboten tegen elkaar aanbotsen, maar ook om ongewenst gedrag op het water op tijd in de kiem te smoren. 5G zal zorgen voor een enorme toename aan digitale slimmigheden, waarbij je bijvoorbeeld nooit meer hoeft te zoeken naar een parkeerplaats, omdat de digitale infrastructuur weet waar er vrije parkeerplekken beschikbaar zijn. 5G zal alles om ons heen slimmer en efficiënter maken.

Voorbeeld 3: De menselijke creativiteit neemt toe

Gamers zijn enorm blij met 5G, omdat alles realtime wordt. Je kunt met 5G zonder enige vertraging een uiterst complexe game overal spelen, zelfs op je smartphone. Dat is iets wat met 4G vaak niet mogelijk is. Wat de link is met het bedrijfsleven? De menselijke creativiteit zal ook toenemen, omdat Virtual Reality zich op veel meer plekken zal kunnen manifesteren. Dus in plaats van lang te vergaderen en iets nog niet zeker te weten kan een projectgroep al letterlijk het eindresultaat zien van datgene wat nog ontwikkeld moet worden. 5G geeft je in een veel eerder stadium beter inzicht, dus vallen er ook eerder aanpassingen te maken. 5G versnelt de innovatie!

Voorbeeld 4: Veiligheid in productie- en andere systemen

Steeds meer productiesystemen, maar bijvoorbeeld ook infrastructuren zoals bruggen en tunnels, worden aan het internet gekoppeld. Zodra een sensor een ongewenste afwijking meet wordt automatisch de onderhouds- of alarmeringsdienst ingeschakeld. Bij brand in een tunnel zijn de hulpdiensten al ingelicht nog voordat er iemand 112 heeft gebeld.

Voorbeeld 5: Grote ontwikkelingen op het gebied van spraak

“Hé Siri, doe de rolgordijnen even omlaag.” We zullen steeds meer apparaten, hulpmiddelen en producten om ons heen verbinden met het internet (IoT). We willen ook dat deze commando’s direct worden uitgevoerd. 5G is cruciaal om een groeiend aantal spraakdiensten razendsnel te ontwikkelen. Wat nu ongewoon lijkt zal zeer binnenkort tot de dagelijkse realiteit gaan behoren. Net zoals er bij de introductie van de mobiele telefoon veel mensen dachten het nooit te gaan gebruiken. Want wie belt er nu op straat? De realiteit is dat we inmiddels niet meer zonder kunnen.

2020 start de uitrol van 5G

Telecom organisaties zullen vanaf 2020 5G gaan uitrollen. Op heel veel plekken zullen er infrastructurele ontwerpen gemaakt moeten worden om met 5G onze concurrentiepositie te versterken. Ben je benieuwd hoe we je daarbij kunnen helpen?

Neem hier contact met ons op.