MKB Nederland kent veel bijzondere bedrijven die hun eigen unieke specialisatie hebben. Soms bestaat er zelfs geen opleiding voor datgene wat ze doen en wordt de kennis bijvoorbeeld van vader op zoon overgedragen. De uitdaging is dan om deze unieke kennis niet teveel afhankelijk te laten zijn van slechts één of twee personen. Als deze personen wegvallen dan…..Dat laatste kan je zelf wel invullen.

Vandaar dat ik graag een vijftal tips geef op basis van eigen ervaringen:

Tip 1: Begin op tijd met kennisdeling

Eerlijkheidshalve is kennisdeling best even wennen, want het voelt goed om als ondernemer zelf de kennis te hebben. Daardoor heb je als mens soms de neiging om kennis voor jezelf te willen houden. Als je echter niet op tijd begint met kennis delen dan loop je het risico dat medewerkers niet op tijd de juiste inhaalslag kunnen maken. Je hebt er zelf immers ook lang de tijd voor nodig gehad om dit specifieke kennisniveau op te bouwen. Dat deed mij beseffen om zelf met kennisdeling te beginnen. Er bestaat namelijk in onze branche geen opleiding die je alles leert over onder- en bovengrondse kabelinfrastructuren.

Tip 2: Stimuleer kennisdeling bij collega’s

Als je zelf als ondernemer bereid bent om kennis te delen, ontstaat er vanzelf een cultuur waarbij kennisdeling ook bij andere collega’s wordt aangewakkerd. Een hecht team en een open cultuur helpt om kennisdeling extra te stimuleren.

Tip 3: Maak voldoende tijd vrij en een duidelijke planning

Of je nu wekelijks, tweewekelijks of elke maand iets doet, dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid specifieke kennis en kunde die je hebt. Plan het in ieder geval als vaste blokken in de agenda’s van medewerkers. Daarnaast wordt kennisoverdracht aantrekkelijker en lekkerder door er bijvoorbeeld een ‘Lunch & learn’ van te maken. Je combineert het nuttige met het aangename.

Tip 4: Sla op en deel wat besproken is, bijvoorbeeld door middel van een online platform

Stel dat er een nieuwe medewerker komt werken dan is het handig dat hij of zij gelijk bij de informatie kan die tijdens de kennissessies besproken zijn. Dan heb je gelijk ook een tool in handen voor een professionele en razendsnelle kennismaking met jouw bedrijf. Sla alle PowerPoint presentaties, notulen, gespreksverslagen op in een voor alle medewerkers bereikbare centrale plek.

Tip 5: Wees waakzaam op de bescherming van kroonjuwelen

“Share what you know”, dat doe je natuurlijk niet met iedereen. Een belangrijke reden voor ondernemers om geen kennis te delen is de angst dat unieke kennis in handen valt van onbevoegden of concurrenten. Tegenwoordig zijn er gelukkig beveiligde omgevingen om in een geautoriseerde omgeving samen te werken.

Positieve bijverschijnselen van kennisdeling

Mijn ervaring is dat kennisdeling ook zorgt voor vertrouwen, plezier, teamspirit, het gevoel om ergens bij te horen, langere dienstverbanden, elkaar versterken en vooral ook tevreden klanten.

Veel succes met het behouden en uitbreiden van de eigen specifieke kennis binnen jouw bedrijf.