Gaat deze blog over de verbondenheid en toekomst van Europa nu het Verenigd Koninkrijk vanwege de brexit ons wellicht definitief gaat verlaten? Nee, daar doen we geen uitspraak over, omdat we dat niet willen en al helemaal niet kunnen. Het gaat om een ander soort verbondenheid, namelijk over de status van de internet verbondenheid die zo verschillend is in al die Europese landen. Het goede nieuws? Nederland is koploper als het gaat om mobiel internetgebruik.

Europa zit niet op één lijn…

Dat is een mooie woordspeling toch? Het idee van Europa zou zijn dat er zo veel mogelijk gelijkheid zou zijn op heel veel verschillende vlakken, maar het tegendeel is waar. Zeker als het gaat om het verbonden zijn via internet zijn de verschillen groot. Lang niet overal zijn de benodigde kabelinfrastructuren aanwezig. Wie op vakantie is gegaan buiten Nederland zal dat mogelijk ook zelf ervaren hebben. In het ene land kan je altijd online zijn, in het andere land mag je hopen dat je überhaupt verbinding hebt. Van één Europa is ook hier geen sprake.

Nederland is koploper met internet thuis

Ken je iemand die thuis geen breedbandverbinding heeft? Waarschijnlijk niet of moet je er naar zoeken. In 2018 stond ons land bovenaan de Europese ranglijst. Maar liefst 97% van de huishoudens heeft thuis een online verbinding. Ongetwijfeld zijn we dit jaar richting de 100% gekropen. In Griekenland is dit percentage 76% en het laagste cijfer wordt door Bulgarije behaald, namelijk 71%.

Een opmerkelijke notering is voor Italië…

Ben je weleens naar een Van der Valk restaurant geweest tijdens lunchtijd? Gevoelsmatig zijn dan 70% tot 80% van de tafels bezet met laptops. We werken als Nederlanders gewoon door tijdens de uitsmijter en gebruiken daarnaast ook onze smartphone om te internetten. Uit onderzoek blijkt dat 84% van de Nederlanders buitenhuis online aan het werk is met de smartphone. Italië scoort het laagst met slechts 39%. Zij werken minder ‘altijd en overal’ zou je kunnen redeneren.

De verbinding is de drijvende kracht achter sterke economieën

De cijfers die we genoemd hebben zijn allemaal terug te lezen via deze link van het CBS. Het deed ons beseffen dat ons bedrijf in de wereld van verbindingen een mooie bijdrage levert. Ben je het ook met ons eens dat, daar waar de verbindingen goed zijn, er ook sprake is van sterkere economieën? Maar er is nog iets. Daar waar de beschikbaarheid van verbindingen hoog is ontstaan ook andere businessmodellen. Het is voor de meeste Nederlanders heel gewoon geworden om online aankopen te doen en grote bekende online merken floreren daarbij.

Het is wat ons betreft letterlijk de verbondenheid die ons bindt en zorgt voor het draaiend houden van de Europese economie. Daarom adviseren we ook graag over boven- en ondergrondse kabelinfrastructuren over onze landsgrenzen heen.

Kunnen we jou helpen met nog betere verbindingen? Neem dan hier contact met ons op.