Als je werk je hobby is dan sta je ongetwijfeld vaker met een blij gezicht op. Ik realiseer mij dagelijks dat ik het geluk heb gehad om van mijn passie mijn werk te maken. Wel met het nodige ‘vallen en opstaan’, want zeker in de beginperiode maakte ik als jong ondernemend persoon wel wat aanloopfouten. Nu kan ik erom lachen, maar op dat moment zeker niet. Dit is mijn persoonlijke verhaal over ondernemen:

Overmatige passie voor verbindingen en techniek

Eigenlijk ben ik mijn hele leven lang bezig geweest met technische verbindingen. Mijn passie voor telecom begon toen ik jaren geleden besloot om zelf FM-zenders te gaan bouwen. Ja, je leest het goed. Nieuwsgierig als ik was wilde ik onderzoeken welk klein vermogen er nodig is om een bepaalde afstand te halen en een verbinding te leggen. Ik dacht slim te zijn door contacten te leggen met andere zendamateurs in de omgeving van Amsterdam. Het positieve was dat ik er een goed beeld door kreeg, het negatieve was dat ik, op 16 jarige leeftijd, door de Radio Controledienst (RCD) van het toenmalige staatsbedrijf PTT wegens ‘illegale praktijken’ uit de lucht gehaald werd. Je kan niet zomaar even gaan zenden op de FM-band. Met een boete van 500 gulden op zak stopte ik teleurgesteld mijn werkzaamheden. Het illegale Radio Veronica schip begon ook niet voor niets ooit uit te zenden op een schip net buiten de de Wet grenzen Nederlandse territoriale zee. Teveel passie van een jonge hobbyist leek even funest te zijn.

Legaal en verantwoordelijk werk

Maar bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan. Achteraf was het allemaal heel logisch dat ik ging werken voor de infrastructuur van de toenmalige PTT. Het was razend interessant en gelukkig legaal en verantwoordelijk werk. Ik werd door de PTT ingezet om storingsmonteurs te assisteren door hen te helpen met storingsanalyses. Zo kwam ik terecht in de grote wereld van verbindingen en ontwikkelde ik een brede kennis om PTT-storingsmonteurs van dienst te kunnen zijn.

Het ondernemen van nu

Ondernemen is elke keer weer een stap vooruit durven maken, waarbij ik geloof dat je dicht moet blijven bij datgene waar jezelf gelukkig van wordt. Zo beleef ik enorm veel plezier door met mijn opgedane kennis efficiënte kostenbesparende kabelinfrastructuren te ontwerpen. Daarnaast houd ik mij ook nu nog bezig met storingsanalyses en andere oplossingsmogelijkheden rondom verbindingen.

Tot slot

Ik hoop dat mijn verhaal jou heeft geïnspireerd om altijd heel dichtbij je dromen te blijven staan. Als je gelooft in waar je voor staat en van je hobby je werk kunt maken of omgekeerd dan blijken groot lijkende hindernissen achteraf te vervagen tot iets waar je nu om kunt lachen.

Ondernemen? Doe het met passie en altijd vanuit je hart!

Bert Heggie – Directeur HekoNed