Recent sprak ik met één van onze klanten, waar we al jaren een samenwerking mee hebben, over het nut van certificaten. Het was hem opgevallen dat wij veel aandacht besteden aan
certificering en hij vroeg zich af waarom wij dit zo belangrijk vinden.

Het valt mij ook op dat er in steeds meer branches het werk alleen nog uitgevoerd kan worden door gecertificeerde medewerkers. Bijvoorbeeld financieel adviseurs of software leveranciers zijn verplicht om aan allerlei standaarden en wet- en regelgeving te voldoen die klanten, brancheorganisaties of het moederbedrijf aan hen opleggen. Wij hebben het altijd al belangrijk gevonden om certificaten te behalen. Graag vertel ik je in deze blog waarom en hoe dit ons helpt onze klanten nog beter te helpen.

De telecom wereld verandert razendsnel

Doordat de telecom wereld razendsnel verandert, moet je als adviseur en/of detail engineer wel de benodigde certificaten behalen om bij te blijven. Certificaten tonen dus aan dat je op het gebied van kabelinfrastrucuren/netwerken vakkundig en up-to-date bent, waardoor je klanten van het juiste advies of ontwerp kunt voorzien.

Als bedrijf vorm je steeds vaker één geheel met je klant

Mogelijk herken je het zelf ook. De samenwerking met klanten wordt steeds intensiever, omdat je processen uit handen neemt. In ons geval ontzorgen wij een aantal grote telecom bedrijven met technisch administratieve werkzaamheden op het gebied van infrastructuren en aansluitingen, zodat onderhoudsmedewerkers, monteurs, graaf-, leg-, blaas en lasploegen hun werkzaamheden snel en efficiënt kunnen blijven uitvoeren. Dat kan alleen maar met toegang tot de applicaties en systemen van onze opdrachtgevers. Wij werken dagelijks in virtuele desktop applicaties van onze klanten. Het is logisch dat daar erkende certificaten voor nodig zijn. Wij zien het behalen van certificaten dan ook niet als een last maar als middel om optimaal met onze klanten samen te werken.

Kennis om het juiste advies te geven

De kennis van vandaag wordt steeds sneller achterhaald door de realiteit van morgen. In veel branches is continu leren dan ook heel gewoon geworden. Zo is het in ons vakgebied essentieel om alles weten over hybride netwerken. We hebben certificeringen nodig die niet alleen met koper- of coaxnetwerken te maken hebben, maar ook met glasvezelbekabelingen. De diversiteit van infrastructuren neemt toe, waardoor we ons qua kennis en kunde steeds aanpassen en nieuwe certificaten behalen. Dat doen we overigens met heel veel plezier, omdat het de band met klanten versterkt en we graag blijven investeren in kennis.

Certificaten bieden onderscheidend vermogen

Certificaten zijn in veel vakgebieden noodzakelijk om bij te blijven en ervoor te zorgen dat je een goede concurrentiepositie behoudt. Ik ben ervan overtuigd dat je met dergelijke certificaten een betere totaaloplossing aan klanten kunt leveren. Kabelinfrastructuren ontwerpen, muteren, beheren en verbeteren maakt het verhaal compleet. Toch?

Reacties stel ik enorm op prijs en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met betrekking tot het behalen van certificaten.

Bert Heggie – Directeur HekoNed